The Beatles

  • av

The Beatles var en rock- och popgrupp som var aktiv under 1960-talet. Gruppen bildades i Liverpool år 1960 och bestod av fyra medlemmar, Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney och George Harrison. Lennon och McCartney låg dessutom bakom den största delen av gruppens alla låtar. Gruppen fick inspiration från flera olika genrer vilket gjorde att The Beatles kom till att bli en av historiens mest inflytelserika musikgrupperna. De påverkade under sin tid mer än musikens trender, även filmskapande, mode och en del politik. År 2010 utsågs gruppen till den bästa musikgruppen någonsin av Rolling Stone Magazine. Gruppen deltog dessutom i ett antal filmer, bland annat en dokumentär om deras sista spelning som skedde i London. Andra filmer de deltog i var en komisk dokumentär under namnet Yeah! Yeah! Yeah!, Magical Mystery Tour som handlade om en märklig bussresa samt en Monty Pyton-inspirerad komedi. De släpptes alla under 1960-talet.

De byggde upp sitt musikaliska anseende genom spelningar i Hamburg och de fick mycket hjälp från både sin manager och producent. Under början av 1960-talet spelade de in ett antal album som toppade listorna över hela världen. De experimenterade med flera genrer och det blev succé efter succé. Men år 1970, efter ett antal interna konflikter, valde gruppen att officiellt upplösas.

Medlemmarna fortsatte dock inom musiken med sina egna solokarriärer och fortsatte att vara väldigt framgångsrika. Många av gruppens fans hoppades på att de skulle återförenas vilket tyvärr inte skedde. John Lennon sköts till döds år 1980 och 2001 avled även George Harrison efter att ha kämpat med lungcancer. Ringo Starr och Paul McCartney är de enda två medlemmarna som fortfarande lever och fortfarande håller på med musiken.