Svenska artister

  • av

ABBA

ABBA är en svensk popgrupp som gav ut musik mellan 1972 fram till 1983. Gruppen bestod av fyra medlemmar, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid “Frida” Lyngstad och Agnetha Fältskog. Namnet på gruppen kommer från gruppmedlemmarnas initialer och under hela gruppens karriär skrev låtarna av Björn och Benny. Det första internationella genombrottet för gruppen kom i samband med deras vinst i Eurovision Song Contest år 1974. De vann med låten Waterloo.

Avicii

Tim Berling, även känd som Avicii, föddes 1986 i Stockholm och var känd som en svensk DJ och musikproducent. Han inledde sin karriär redan som 16-åring genom att ladda upp sin musik på internet vilket till slut ledde honom till ett skivkontrakt. Genombrottet kom med låten Levels som släpptes 2011 och blev en hit i flera länder. Därefter kom han ut med sitt debutalbum vilket hamnade på 10-topplistor i över 10 länder. Albumet innehöll bland annat hiten som kom till att bli hans allra största hit, Wake Me Up, och den toppade listorna i flera veckor. Han fortsatte att jobba med musiken, släppa singlar, album och göra framträdanden. 2018 hittades Avicii avliden i Oman och det antyddes om att han begått självmord. Innan sin bortgång hade han arbetat på ett nytt album som skivbolaget bestämde sig för att släppa i juni 2019.

Roxette

Roxette var en duo som bestod av två medlemmar, Marie Fredriksson och Per Gessle. Gruppen bildades 1986 och hade som mest framgång mellan 1989 fram till 1992. De hade fyra singelettor i USA på Billboardlistan och har sålt över 70 miljoner skivor över hela världen. På mitten av 1990-talet tog duon en paus från livespelningar men började igen år 2001. Tyvärr drabbades Fredriksson av en hjärntumör år 2002 vilket tvingade henne att ta en paus i några år. Men 2009 återförenades medlemmarna på scen och bestämde sig för att åka på världsturné mellan åren 2014-2016 som ett sätt att fira deras 30-jubileum.

Fredrikssons läkare avrådde henne sedan till att turnera och avled 2019 på grund av sjukdom som uppstod från hjärntumören.

Evert Taube

År 1890 föddes Axel Evert Taube i Göteborg och han var en svensk kompositör, författare, trubadur och konstnär. Han är för många mest känd för sina vackra visor och dikter trots att han själv hade drömmen om att bli konstnär. Han bestämde sig för att åka till sjöss efter ett ultimatum ställt av sin far vilket ledde honom Sydamerika i början på 1900-talet. Det sysslade han med en rad olika arbeten och lärde sig bland annat att prata spanska, italienska och att spela gitarr. Han började först sin karriär som trubadur år 1918 och framträdde då med både sina egna visor och andras. Samma år publicerade han sin allra första bok, Inte precis om kvinnorna.