Straight Outta Compton

  • av

Straight Outta Compton är en amerikansk film som handlar om hiphopgruppen N.W.A. Filmen hade premiär år 2015 och drog in över 200 miljoner dollar vilket blev en relativt stor vinst med tanke på att filmens budget låg på 50 miljoner dollar.

Medlemmarna i gruppen N.W.A var Easy-E, Ice Cube och Dr.Dre. Två av dessa som dessutom var med och producerade filmen. Ice Cube spelades dessutom av sin egna son i filmen. Handlingen berättar om hur gruppens medlemmar träffade varandra och bildade N.W.A samt hur deras karriär satte igång tills de splittrades.

Om N.W.A.

Denna amerikanska hiphopgrupp anses vara en av de mest kontroversiella och betydelsefulla artisterna inom gangsterrap. De var aktiva mellan 1986 fram till 1991 och fick under sin tid mycket kritig på grund av deras texter som var både rasistiska och rätt hatiska samt orättvisa mot kvinnor. Trots detta blev gruppen framgångsrika och sålde flera miljoner exemplar, över 10 miljoner endast i USA.

Efter att gruppen splittrades fortsatte dock medlemmarna med sina solokarriärer. Förutom karriär som artister fortsatte de även att arbeta som musikproducenter och vissa började även med en hel del skådespeleri. Ice Cube har bland annat haft roller i filmer som Ride Along och Barbershop.