Musikens påverkan på människan

Andras påverkan på det egna jaget

Att lyssna på musik är någonting som nästan alla människor jorden runt gör dagligen. Oavsett om det är i en hiss, i en livsmedelsbutik eller i bilen så sköljer musikens toner och ord över oss. De smarta affärsidkarna anpassar sin väl utvalda musik så att den ska få oss att handla mer. Oftast är musiken så diskret och klokt utvald att gemene man inte ens tänker på att han eller hon utsätts för en subtil påverkan. Detta kan naturligtvis diskuteras om hur bra det nu är med subtil kundpåverkan.

Musik som stöd i vardagen

Dock är det ju så att när man vill lyfta sitt eget sinne ur en liten mental svacka så finns det få sätt som är bättre än att trycka igång en välformad spellista. Min egen farmor sken alltid upp som en sol när hon fick höra den instrumentala låten “Albatross” och min mormor blev alltid sentimental när hon fick Rod Stewarts “I am sailing” spelad för sig.

Idag preppar sig unga studenter i skolan med energidryck och extatisk musik för att bygga upp sin egen kraft och energi att kunna plugga inför stora tentor etc. Med bra musik i lurarna kan man köra på i många timmar. Många väljer till och med att ha en helt separat eller dedikerad musiktelefon. Det behöver inte kosta skjortan att köpa en extra telefon, särskilt inte om du köper begagnat. Hos https://www.gigamex.se/ kan du köpa begagnade mobiltelefoner och spara upp till 50 procent jämfört med nypris. Det bästa av allt? Att mobilerna är genomgångna och servade vilket gör att Gigamex erbjuder 3-12 månaders garanti på alla begagnade telefoner. En fördel med en extra mobil är man kan höra sin musik samtidigt som man tittar på Youtube eller talar i telefon med den andra luren.

Musik vid högtider och svåra stunder

I denna artikel berördes inledningsvis hur musik har kraft att lyfta ett nedstämt sinne och skänka lite glädje. Vem har inte varit på en begravning och där berörts av ett väl valt stycke som kännetecknade den avlidne eller var ett favoritstycke för denne. Att få dela en sådan stund skänker deltagaren insikt om livet och ger en känsla av att vara en del av något större.

Det är inte bara i de svåra stunderna i livet som musiken kan skingra tungsinnet och släppa in ljus och hopp. Visst är det väl underbart att få närvara på en fest eller ett bröllop där man har lagt god förberedelse på musikvalet som väl passar till den upprymda och glädjefulla stämningen? Att känna hur det börjar rycka i kropp och ben när den rytmiska musiken börjar flöda lockar till dans samtidigt som ett leende oundvikligen sprider ut sig över läpparna.

Så låt musiken flöda och gläds av varje möjlighet att få släppa loss till härlig musik oavset om det nu rör sig om klassisk musik, rumba eller techno.