Max Martin – den framgångsrike låtskrivaren

  • av

Sverige har under de senaste åren växt till att bli rätt stor inom musikvärlden. Mycket är tack vare den svenska låtskrivaren och musikproducenten Max Martin. Han föddes år 1971 i Stenhamra, Stockholms län, under namnet Karl Martin Sandberg. Men efter att han börjat arbeta som låtskrivare valde han att använda sig av namnet Max Martin.

Sin musikaliska karriär började han på 1990-talet och har sedan dess skrivit och producerat låtar till några av världens största artister, som Celine Dion, Usher, Pink, Britney Spears, Bon Jovi, Ariana Grande och många fler.

Max Martin blev anställd som producent på Cheiron år 1993 där han då började jobba med ett album till Ace of Base, ett album till Leila K, 3T och Army of Lovers. År 1997 blev företaget anlitat till att skriva och producera ett Backstreet Boys-album och Martin fortsatte att hjälpa artister med sina låtar och album åren efter. Under 1998 gick Dennis Pop bort i cancer vilket gjorde att Martin fick en ny ledarroll i Cheiron. Då började han skapa låtar tillsammans med Rami Yacoub och har fortsatt med det ända sedan dess.

Martins musikaliska framgångar

Under hela sin karriär som producent och låtskrivare har Martin haft över 50 låtar på amerikanska Billboard Top 10. Hans musik beräknades ha sålt över 1350 miljoner singlar år 2013 och detta är en av siffrorna som sett till att Martin är en av de allra mest framgångsrika musikproducenten och låtskrivaren i musikens historia. Över 20 låtar han skrivit tog platsen som Billboardetta, endast John Lennon och Paul McCartney har haft fler.

Wikipedia finns det en lista över låtar som Max Martin har varit med och skapat.