Elton John

  • av

År 1947 föddes Reginald Kenneth Dwight som senare kom till att byta namn till Elton Hercules John. Han föddes i nordvästra London och är en brittisk popsångare, kompositör och pianist. Sammanlagt har hans album sålt över 250 miljoner exemplar, och hans singlar över 100 miljoner exemplar, över hela världen vilket har gjort Elton John till en av de mest framgångsrika artisterna genom alla tider.

Det var tack vare Eltons mormor som han började med att spela piano. Det visade sig att han hade en begåvning och tack vare sitt pianospelande fick han ett stipendium till Royal Academy of Music. Han fortsatte att studera där fram till 1964 då han blev mer intresserad av sin karriär. Han spelade till en början på hotell för dricks och 1967 gick han på en audition för låtskrivare. Där träffade han Bernard Taupin som gav honom ett antal texter. Elton hade i uppgift att sätta musik till texterna och deras arbete inleddes. Det var dessutom under den här tiden som han bytte namn från Reginald Kenneth Dwight till Elton Hercules John.

Eltons första debutalbum släpptes 1969. Andra albumet släpptes ett år senare och med det kom singeln Your Song vilket blev Eltons första internationella hit. Det var bara början på hans internationella framgång. Under 1970-talet släppte han låtar som Rocket Man, Crocodile Rock och Goodbye Yellow Brick Road med flera. Dessa hits var vad som gjorde Elton John till en av de mest framgångsrika artisterna.

Filmen om Elton Johns liv

I över 20 år har Elton och David Furnish (hans make) velat skapa en film om Eltons liv och karriär. Projektet var på gång ett antal gånger men på grund av olika hinder har det blivit uppskjutet. Men år 2019 blev filmen äntligen verklighet, Rocketman är en amerikansk-brittisk biografisk musikaldrama som skildrar Eltons liv, uppväxt och hur han kom till att bli en av världens mest framgångsrika artister. I huvudrollen som Elton får man möta Taron Egerton och Jamie Bell som har rollen som Eltons låtskrivarpartner Taupin.

Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes som både Elton John och Bernie Taupin närvarade. Premiären skedde den 16 maj och några dagar senare visades den för första gången i Storbritannien, sedan Sverige den 29 maj och i USA den 32 maj 2019.