Cher

  • av

Cher föddes år 1946 i El Centro, Kalifornien. Tidigare han hon arbetat som bakgrundssångerska men tillsammans med sin man bildade de duon Sonny & Cher på mitten av 1960-talet. De gjorde tillsammans en rad skivor, men en av de allra största hiten från duon var låten “I Got You Babe. Under tiden som hon var med i duon spelade Cher samtidigt in ett antal soloskivor. Duon splittrades på 1970-talet och Cher fortsatte med sin solokarriär.

Hon bytte stil till rock vilket inte gick suveränt och gjorde att hon återvände till sin tidigare stil. Samtidigt som sångare började hon även med en del skådespeleri. På 80-talet lyckades hon etablera sig som rocksångerska över 10 år efter sitt första försök.

Hennes största succé kom med skivan Believe i slutet på 1990-talet. Skivan hjälpte en ny generation att upptäcka Cher som artist. Efter succén med skivan bestämde sig Cher för att göra något oväntat, hennes nästa album bestod av stora delar egenkomponerade låtar och fanns endast tillgängligt på internet. Det var alltså inte möjligt att köpa detta album i skivaffärer.

Efter att hon deltog i filmen Mamma Mia: Here we go again skäppte Cher albumet Dancing Queen som består av Abba-covers. I samband med detta albumet gav hos sig ut på världsturné och besökte Sverige i oktober 2019.