Allmänt om musiken

  • av

Musik är något de flesta människor tycker om. De kanske har en favoritartist, favoritlåt eller endast tycker att det är trevligt att lyssna på radion i bakgrunden när de jobbar. Men vad är musik? Det är inte den lättaste frågan att svara på. I grunden är musik en blandning av olika ljud som många tycker är väldigt trevliga att lyssna på. Vissa jämför musik med poesi; det är en uttrycksform där man kan uppleva och uttrycka olika känslor.

Musik är idag en av de populäraste formerna av konstutövning och underhållning. Musiken har funnits väldigt länge. Arkeologer har hittat bevis på att instrument användes redan under stenåldern. Instrumenten bestod på den tiden främst av flöjter som var tillverkade av ben, rasselinstrument samt olika trummor.

Förr i tiden bestod musiken främst av olika ljud utan någon sång. Under antika Grekland var det dock relativt vanligt att folk reciterade dikter som ackompanjerades av musik. Den moderna musiken finns i flera olika stilar och genrer. Trots att den största delen består av en text finns det fortfarande instrumental musik, alltså musik utan någon sång.

Musiken har allt eftersom utvecklats mer och mer. På 1900-talet började den elektroniska musiken uppstå och i samband med detta kom nya musikstilar. Idag består musiken främst av en melodi och en artist eller en grupp som sjunger. Om det är en grupp, eller band som det kallas, brukar varje medlem ha en uppgift. Vilken uppgift de olika medlemmarna har varierar, vissa band består av fem medlemmar där fyra spelar ett instrument och en sjunger medan andra band består av bara sångare. Det är heller inte ovanligt att dagens musik skapas främst med hjälp av datorer. Ett band behöver inte ha någon kunskap om musikinstrumenten för att skapa en låt. Allt som behövs är egentligen datorkunskap och om musiken har en text, någon som kan sjunga.