8 mile

  • av

Denna amerikanska film från 2002 utspelar sig i Detroit år 1995 och handlar om en ung rappare vid namn Jimmy “B-Rabbit” Smith Jr. Titeln på filmen anspelar på vägen 8 mile road som delar staden i en “vit” och en “svart” del. B-Rabbit bor tillsammans med sin lillasyster och alkoholiska mamma i den “vita” fattiga delen av staden. Han är en ung kille med rätt dåligt självförtroende som bråkar en hel del med sin mammas kille. Det slutar dock när killen lämnar B-Rabbits mamma. Han arbetar på en fabrik men drömmer om att bli en framgångsrik rappare.

Uppmuntrad av sina vänner ställer B-Rabbit upp i en rapptävling mot ett konkurrerande gäng. Första tävlingen han deltar i går inte särskilt bra vilket gör att tar en paus från tävlingen innan han bestämmer sig för att ge det en chans till. Det går mycket bättre och han får en chans att visa vad han kan. Rapptävlingen går ut på att varje deltagare ska framföra en rapp som är bättre är motståndaren samtidigt som de förolämpar motståndaren.

Eminem i huvudrollen

Eminem, född under namnet Marshall Bruce Mathers III, år 1972 är en amerikansk rappare, musikproducent, låtskrivare, skådespelare och skivbolagsdirektör. Han växte upp i Detroit och hade en svår uppväxt. Han började rappa redan som 8 åring och uppträda när han var 14. Trots att hiphopen bestod främst av afroamerikaner lyckades han med sin karriär inom musiken. Förutom att han deltog i filmen 8 mile skrev han även musiken. Lose Yourself vilket var en av låtarna vann Eminem en Oscar för. Han blev därför den enda rapparen att någonsin vinna en Oscar.